Katru dienu jauni atradumi

Latvenergo pamato savu apgalvojumu “no klientiem-mājsaimniecībām tikai 0,6% veido garāžas, bet 2% – vasarnīcas”, ar to, ka viņu “analīzē izmantoti visu kopumā vairāk nekā viena miljona “Latvenergo” klientu-mājsaimniecību patēriņa dati par 2010.gadu” (avots: http://www2.la.lv/lat/sodienas_zinas/?doc=11569)

Savukārt, Centrālās statistikas pārvaldes dati vēsta, ka 2010.gadā Latvijā to ir tikai 888 600 (skat. attēlu, avots: CSP). Kur “pazudušas” vairāk par 12 % jeb ap 111 400 mājsaimniecības?

Jautājums: cik ticami ir pārējie apgalvojumi jeb kurš melo šoreiz?

Cits piemērs apgalvojumu ticamībai – 16.februāra LNT ziņās (saite: http://www.tvnet.lv/online_tv/11084) AS “Latvenergo” valdes priekšēdētājs Āris Žīgurs apgalvoja, ka iedzīvotāju mobilo tālruņu rēķini esot daudzkārt lielāki par elektrības rēķiniem. Pirmais, nekavējoties aptaujātais “piemērs” nosauca telefona rēķinu 11 Ls (par 2 pieslēgumiem kopā, ieskaitot viena mazcenas telefona nomaksu) un elektrības rēķinu 18 Ls, otrais, attiecīgi, 56 Ls (par 6 pieslēgumiem kopā, ieskaitot divu mazcenas telefonu nomaksu) un elektrības rēķinu 70 Ls.

Atkārtojam jautājumu: cik ticami… ?

Birkas: , , , , ,

6 komentāri par “Katru dienu jauni atradumi”

  1. Ādolfs V. Napoleons saka:

    Te jāņem vērā, ka Latvenergo publicē nevis “mājsaimniecību”, bet gan “skaitītāju” daudzumu.

    It kā sīka nianse, bet tomēr… Savs skaitītājs ir arī katram luksoforu krustojumam, Lattelecom telefonu būdiņai, bankomātam uz ielas – un visas šīs Latvenergo izpratnē “mājsaimniecības” tiešām mēnesī nepatērē vairāk kā 100 kWh. Tādu tātad ir 12 %, kas “pieaugumu neizjutīs”.

    Skumīgi, ka Tukuma smukums Kampars tam no sirds tic…

  2. Aina saka:

    Tie, kas vakar skatījās Dombura raidījumu, varēja tiešraidē vērot, kā U.Bariss pēc atkārtoti uzdotiem jautājumiem bez jekādas palīdzības no malas ar apbrīnojamu precizitāti novērtēja gan patieso (pēc csp.lv) mājsaimniecību skaitu, gan to, cik % mājsaimniecību patiesībā iekļaujas maģiskajās 1200kWh gadā. Varam tikai minēt, kur viņš vērsās pēc atbildes- intuīcijā, loģikā, vai kādos viņam zināmos skaitļos, kuri atšķiras no līdz šim publiski nosauktajiem.

  3. Pēteris saka:

    Ādolf, nepārspīlē. Visi tevis nosaukto objektu pieslēgumi ir reģistrēti uz juridiskām personām. Tukšie dzīvokļi un mājas, garāžas un vasarnīcas gan ir privātpersonu pieslēgumi.

  4. Pēteris saka:

    Kāpēc LE nepublicē savus datus, ja neskaita visādus sazīmētus grafikus? Kāpēc es neredzu nekādas atšķirības līgumā mājai Rīgā un mājai Jūrmalciemā? Kur ir definēts, ka tā Jūrmalciemā ir vasarnīca? Līdz ar ko, kāpēc man būtu jātic, ka LE vispār zin, cik % no privātpersonu pieslēgumiem ir pieslēgti kāda tipa būdiņai?

  5. Ādolfs V. Napoleons saka:

    Pēterim – un ar ko juridisko personu pieslēgumi atšķiras no privātpersonām? Tiem ir tāds pats “abonenta numurs”, uz tiem attiecas tie paši spēles noteikumi.

  6. Andris saka:

    Mūsu ģimenē mobilā tālruņa rēķins (2 numuri, 1 internets datorā, 1 internets mobilajā) ap Ls55, mūsu elektrības rēķins dēļ apkures vidēji Ls116 mēnesī.

Atstāt komentāru